Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργάνωσε την Τρίτη 29 Ιουνίου, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE» με στόχο να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον δημόσιο διάλογο με ολοκληρωμένο τρόπο, τί είναι, τί σημαίνει, και πώς θα υλοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην Ελλάδα.

Στις εργασίες του Συνεδρίου, Χρυσός Χορηγός του οποίου ήταν η Attica Bank και το οποίο στήριξαν γνωστές και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, συμμετείχαν και παρουσίασαν με ομιλίες τους τον σχεδιασμό, τα έργα και τις δράσεις του τομέα αρμοδιότητας τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι κρατικών φορέων. Προτάσεις, επίσης, κατέθεσαν διακεκριμένοι ομιλητές εκπρόσωποι Οργανισμών, Επιχειρήσεων, Ανεξάρτητων Αρχών, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, της Αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι της αγοράς και των επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή Μηχανικών, ειδικών επιστημόνων μελών του ΤΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Attica Bank, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος στην παρέμβασή του τόνισε ότι η τράπεζα ευθυγραμμίζεται με τις αρχές και τους στόχους του sustainable banking αποκτώντας σαφή περιβαλλοντικό προσανατολισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη θέσπιση περιβαλλοντικών κριτηρίων έγκρισης στις διαδικασίες δανειοδοτήσεων, στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των πελατών μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών έργων όχι μόνο στα δανειακά χαρτοφυλάκια της τράπεζας αλλά και σε κάθε πτυχή της λειτουργίας της καθώς και στη δημιουργία κατάλληλης οργάνωσης που θα υποστηρίξει το όλο εγχείρημα.

Για την μετάβασή μας σε μια πράσινη οικονομία η αποστολή μας είναι ξεκάθαρη τόνισε επίσης ο κ. Μακέδος: πρέπει να προχωρήσουμε ριζικά και εστιασμένα σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα δίνοντας έμφαση στα κτίρια και ακολούθως στις μεταφορές. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύμα ανακαίνισης σε ολόκληρο τον οικοδομικό τομέα με στόχο όχι μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και την αντοχή στις φυσικές καταστροφές και πρωτίστως στους σεισμούς.

Επίσης, το νέο Εξοικονομώ θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση τη νέα πραγματικότητα και τις ανάγκες που δημιουργούνται. H Αttica Bank συμμετείχε ενεργά και στο προηγούμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ υποστηρίζοντας ενεργά όχι μόνο τους ιδιώτες που επιθυμούσαν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους αλλά και τους εργολάβους μηχανικούς. Η τράπεζα σε συνεργασία με το ΤΕΕ ετοιμάζεται για τις επόμενες φάσεις του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης της χώρας.

Η Attica Bank, με τη χορηγική στήριξη του συνεδρίου αυτού αλλά και με άλλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, συνεχίζει να θέτει την περιβαλλοντική και κοινωνική τραπεζική ηθική στον πυρήνα της επιχειρηματικής και στρατηγικής πρακτικής της.